Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mlodociana
Inni Forumowicze
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:39, 20 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
A JA WAM PODAM PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO TYLKO MUSZE GO ZNALEŚĆ
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 14:45, 20 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Super:) Proponuję Ci założenie nowego tematu: przepisy MŁODOCIANEJ:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
mlodociana
Inni Forumowicze
Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:03, 21 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
hmm.. ciekawa propozycja
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:35, 28 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Szybka sałatka? Proszę bardzo:
Pęczek koperku
Ogórek
Pomidory koktajlowe (250dag)
6szt. paluszków surimi
groszek konserwowy - puszka
oliwki
oliwa z oliwek
przyprawa do sałatek Kamisa
sól, pieprz.
Piwko do sałatki mile widziane!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 8:30, 21 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
Zupa grzybowa
Świeżo zebrane grzyby - borowiki, koźlarze, kurki
kilka grzybków suszonych
pietruszka
przyprawy
udko z kurczaka
oliwa z oliwek
makaron
śmietana 18%
Grzybki obieramy i czyścimy, po czym myjemy kilka razy. Również suszone starannie myjemy. W tym czasie nastawiamy garnek z wodą, do którego wrzucamy udko, ziele angielskie, pieprz i sól, kostkę grzybową. Osobno gotujemy makaron na średnio twardo. Cebulkę dusimy na patelni na oliwie z oliwek. Do garnka wrzucamy grzybki drobno skrojone w plasterki. Duszoną cebulkę również i oczywiście pietruszkę i śmietanę. Podajemy z makaronem. Pycha, mówię Wam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 11:23, 21 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Dziś będę robić zupę rybną, która mi bardzo smakowała nad morzem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 9:02, 07 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Prosta sałatka:
Kalafior
3 jajka
0,5kg pomidorów
Przyprawy
Gotujemy kalafior i jajka. Studzimy oba składniki, a pomidory kroimy w kostkę. łączymy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem, a jak ktoś ma ochotę może dołożyć troszkę majonezu.
Niezły zapychacz!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:35, 10 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Super Zielona Sałatka:
- kapusta pekińska
- por
- koperek
- ogórek zwykły
- ogórek konserwowy (2szt.)
- ok. 25-30 oliwek
- puszka groszku
- szczypiorek
- kilka główek brokułu
- kapusta kiszona (troszeczkę do smaku)
- zioła do sałatek Kamisa
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz wedle uznania
Jak to w sałatkach bywa - wszystko razem do kupy (po uprzednim pokrojeniu w kostkę - prócz oliwek i groszku ) Dolewamy niedużo oliwy i ziół do smaku.
Jutro fotka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 8:22, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
I obiecane foto:
Dziś zaś po przyjeździe z wycieczki, będę robić kotlety schabowe sote. Wczoraj zrobiłem specjalną marynatę z przyprawy gyros, ziół oraz oliwy z oliwek. Wszystko maseruje się w lodówce
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:07, 12 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
Zapowiedziane zdjęcie kotleta w fazie produkcji
i w efekcie finalnym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 7:05, 07 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
Zupa pomidorowa
Troszkę inna niż tradycyjnie
- Udko wędzone
- włoszczyzna
- przyprawy - sól, chili, większa ilość oregano
- śmietana
ryż lub makaron do wyboru.
Zupa jest lekko pikantna a oregano podkreśla jej wyśmienity smak!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:46, 08 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Dziś zamarzyła mi się chińszczyzna.
1 torebka ryżu
przyprawa curry
dwa żółtka (uwaga cholesterol)
warzywa na patelnię Hortexu
oliwa z oliwek
Ryż ugotowałem na półmiękko z przyprawą curry. Na patelni poddusiłem warzywka w odrobinie oliwy z oliwek. Do tego dorzuciłem ugotowany ryż. Na koniec dodałem żółtka i mieszałem do całkowitego ścięcia.
Poniżej efekt
Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę to może dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i usmażoną
Sałatka - Co znalazłem w lodówce...
Kapusta kiszona
groszek konserwowy
szczypiorek
papryka czerwona
2 pomidory
przyprawa do sałatek i oliwa z oliwek (to już nie z lodówki)
Jak to bywa w sałatkach warzywnych wszystko szatkujemy na drobno, oczywiście co się da, i do michy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 15:40, 18 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Zupa grzybowa
- świeże, zdrowe grzyby ( w tym przypadku - borowiki, kurki, zajączki)
- udko kurze
- ziemniaki
- włoszczyzna
- koper
- śmietana
- cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe.
Grzyby starannie czyścimy i sprawdzamy czy nie są robaczywe. Myjemy i kroimy na drobno. Do garnka wrzucamy udko i pokrojone grzyby i przyprawy. Po 20 minutach dorzucamy włoszczyznę, a po kolejnych 15 ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulę i również wrzucamy do garnka z zupą. Na koniec siekamy pęczek kopru i dolewamy śmietanę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 11:42, 14 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Wczoraj zamarzył mi się gulasz:
1kg mięsa wieprzowego od łopatki
2 papryki czerwone
por i cebula
40 dag pieczarek
warzywa na patelnię z koperkiem Hortexu
pomidory z bazylią w puszce
garść grzybów suszonych
przyprawy: pieprz, chili, sól, ziele, papryka ostra i przyprawa do gulaszu (OGIEŃ)
Mięso można albo obsmażyć na patelni lub w halogen oven. Cebulę, pora, paprykę i pieczarki przesmażamy i przerzucamy do garnka, by się dusiło z mięsem. Dorzucamy warzywa na patelnię i umyte grzyby suszone wraz z pomidorami. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Dusimy tyle, żeby mięso było miękkie. Z kaszą gryczaną lub ziemniakami palce lizać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 10:22, 09 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Szybkie spaghetti
1/5 kg mięsa mielonego drobiowego
1 por
sos pomidorowy lub keczup
ser parmezan
makaron
przyprawa do mięsa mielonego, oregano, sól morska
natka pietruszki
Makaron gotujemy jak zwykle, nie muszę tego opisywać
Pora kroimy w krążki i dusimy na patelni. Po nim smażymy mięso mielone z przyprawą do mięsa mielonego. Wrzucamy to razem z porem do garnka i dodajemy wedle uznania sosu pomidorowego lub keczupu i przypraw.
Wykładamy na makaron i posypujemy parmezanem i natką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KANADA
Legioniści
Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Montreal Canada Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 0:48, 10 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Tak patrze na te fotki i mi tylko slinka leci.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 15:02, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Ha - a dziś ruszam z bigosem.
Skład: kapusta kiszona 7kg, mięso - łopatka, żeberka - ok. 1,5kg, kiełbasa toruńska - 1kg, grzyby suszone - spora garść, przyprawy wedle uznania.
Proces robienia bigosu trwa u mnie 4-5 dni. Dziś dzień pierwszy: wieczorem pierwsza relacja z gotowania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 7:15, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
NO kapucha ruszyła, tzn. już pyrkocze z kiełbaską, suszonymi grzybami oraz przyprawami. Zapach w całym domu. Dziś pierwsze fotki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 9:33, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
No i gdzieś fotki z bigosem się mi zagubiły. Mam nadzieję, że ci co jedli, mogli być zadowoleni z jakości tej potrawy robionej przeze mnie co roku na święta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Michał
Grupa Biegowa CHTMO
Dołączył: 20 Mar 2009
Posty: 11068
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chotomów - Legionowo Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 13:00, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Podobno się fotki znalazły więc je wrzucę
Teraz zamieszczę szybki przepis na czerwoną sałatkę
3 kabanosy,
puszka czerwonej fasoli,
pęczek rzodkiewek,
papryka czerwona,
papryka czerwona marynowana,
kapusta czerwona - wedle uznania,
pomidory koktajlowe - 25 dag.,
sól, chilli, papryka ostra w proszku, oliwa z oliwek,
majonez i keczup.
Warzywa i kabanosy pokroić w kostkę. Dodać dwie łyżki stołowe majonezu i jedną keczupu oraz troszkę oliwy z oliwek. Dosmaczyć przyprawami, kto woli bardziej łagodnie to bez chili.
Smacznego
Mi smakowała
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|